Produkcję wina na skalę przemysłową rozpoczęto w Zielonej Górze w latach 20-tych XIX wieku. Jednym z pionierów tego przemysłu był Friedrich Grempler, który otworzył wytwórnię win w 1826 roku. Dwa lata później powstała spółka Hausler - Grempler ? Foerster, która przekształciła się następnie w Grempler & Co.
Na bazie miejscowego surowca w fabryce produkowano soki owocowe, tanie wina oraz białe i czerwone wina musujące, które nie cieszyły się zbyt wielkim popytem. Dopiero przyjęcie francuskich nazw szampanów [Eperanay, Reims, Versaney] wpłynęło na zwiększenie sprzedaży win musujących. Z kolei udoskonalenie procesu produkcyjnego oraz wykorzystanie w produkcji szlachetniejszej odmiany winogron, sprawiło, że produkty Gremplera zdobyły nagrody na targach w Paryżu [1855], Londynie [1862] i Wiedniu [1873].
W latach 20 - tych XX wieku produkcja win osiągnęła liczbę około 250 000 butelek rocznie, a w latach 30 ? tych 800 000 butelek rocznie.
W czasie II wojny światowej firma była dostawcą szampana dla kasyn wojskowych, głównie Werhmachtu. Pozostawione po wojnie zapasy wina beczkowego i butelkowego pozwoliły na odtworzenie produkcji i sprzedaży wina na polskim rynku do 1947 roku.
W późniejszym okresie wytwarzano soki i wina owocowe na bazie surowca krajowego [np. jabłek, czarnej porzeczki, wiśni, itp.]. Produkcję przemysłową win owocowych zakończono wraz z upadkiem Lubuskiej Wytwórni Win w 1999 roku.
Obecnie w siedzibie byłej winiarni na ulicy Moniuszki mieszczą się: lokal gastronomiczny i galeria sztuki.
Opracował: Arseniusz Woźny